уторак, 06. септембар 2011.

FORTUNA / Piše Milan Šašić / kontakt - 064 217 0 930


Kad budu ljudi više razmišljali o svojim mržnjama, onda će uvideti da se i pravim putevima može ići ka sreći, i da svaka trijumfalna kola ne moraju ići preko pregaženih“ ( Jovan Dučić )
Fortuna, tačka ili krug sreće spada po mnogima u kategoriju sumnjivih upliva i po mnogima bez određenog snažnog delovanja. Lično smatram da ima svoje mesto u astrologiji i da se kroz praksu pokazala kao prilično važna tačka sa snažnim delovanjem posebno u sferama sreće u karijeri i prosperiteta uopšte mada ni na ostalim poljima nije zanemarljiva.
Svakako se tumači kao tačka koja daje najviše sreće u oblastima iz kog znaka i posebno polja deluje sa naglaskom da je najsnažnija ako se nađe na glavnim tačkama, tj na ugaonim tačkama u horoskopu, koje su ujedno i najsenzitivnija mesta, kao što su ASC - vita ili podznak, i tu daje vrlo talentovane osobe i pojačava značaj u smislu znaka u kome je podznak - na IC – imum coeli ili na tački koja označava polje roditelja, doma, domovine i porodice daje naglašenu sreću u tom domenu, na DSC – occasio, sreću u i kroz brak, javni život i partnerstva i na MC – medium coeli, ili zenit, u sreću u karijeri ili kroz karijeru i položaj u društvu.
Fortuna ima svoje osetno delovanje i ako se nađe u konjukciji sa planetama, pa sa Merkurom gotovo sigurno daje sreću kroz učenje, trgovinu i sl, sa Venerom svakako u ljubavi, sa Marsom u sportu, Jupiterom svakako sreću sa novcem, Saturnom stabilnost i gotovo uvek materijalizaciju i nagradu za uloženi trud, sa Uranom genijalne ideje, novotarije ili pronalaske, sa Neptunom dobre majstore obmane i iluzije, glumce... i sa Plutonom naglašava sreću kroz izučavanje svega mikro.Hajde primera radi da navedem samo računarsku tehnologiju i mikro čipove.
Predugačak je spisak šta svaka planeta predstavlja i znači ali i kroz osnovna tumačenja i značenja planeta se može makar približno odrediti koja oblast nudi najviše i u kom smeru. Svakako treba znati kojom oblašću koja planeta vlada u horoskopu pojedinca i na osnovu toga davati tumačenja.
Fortuna snažno deluje i u tranzitima a posebno u direkcijama kada je i najlakše proveriti delovanje ove tačke. Treba je tumačiti i posmatrati i kada se nađe u aspektima jer u povoljnim aspektima svakako podržava osobu i na neki način joj obezebeđuje sreću u oblasti iz koje deluje. Ali ako je u lošim aspektima onda joj se prefiks sreća gubi i tada može doći do problema i osoba jednostavno ne biva podržana i rađe se sa nedostatkom sreće.
Ali posmatrati samo Fortunu, ne može se uzimati kao osnovno merilo i nešto što je presudno za sreću već mnogo značajniju ulogu ima ostatak natalne karte, jer ovde se radi samo o izračunatoj mogućoj senzitivnoj tački kao što su to i mesečevi čvorovi mada ne smatraju mnogi ni da je tako. Neki astrolozi posebno u prošlosti su joj davali značaj podznaka i od nje ne retko počinjali polja i pravljenje natalne karte sistemom jednakih polja od 30 stepeni. Mnogo je pokušaja ili načina da se što tačnije utvrdi natalna karta i napravi horoskop, a u pravom značenju reč horoskop se prevodi i kao beleg časa, i mnogi su sisteme polja i kuća pravili i od stepena na kome se nalazi Sunce, ili Mesec recimo u indijskoj astrologiji ali zadržaćemo se na uobičajenom načinu i tumačenju. Svakako je Fortuna kao dodatno obogaćivanje prilikom tumačenja natalne karte i sudbine je dobrodošla.
Fortuna se u natalnoj karti obeležava kao precrtani krug a izračunava se tako što se rastojanje između Meseca i Sunca u stepenima odbroji od ASC ili tačke podznaka. Ono što je jako bitno a što su mnogi zanemarili je da se tačka sreće drugačije izračunava za osobe koje su rođene danju i za osobe rođene noću. Tako se za osobe koje su rođene noću računa razdaljina od Sunca do Meseca i dodaje tački podznaka a za osobe rođene danju razdaljina od Meseca do Sunca.Dnevno rođenje se računa od vrha sedmog polja do kraja dvanaestog – dakle polja dnevnog rođenja su 7,8,9,10,11, i 12, a noćno od Asc do Dsc – polja noćnog rođenja su 1,2,3,4,5 i 6. Dakle Sunce ako je i na samom vrhu sedmog polja a pripada sedmom računa se noćno rođenje i obratno.
U ovom tekstu ja ću se pridružiti astrolozima koji Fortunu smatraju jednom od najjačih senzitivnih tačaka ako ni zbog čega drugog ono iz razloga što se dobija izračunavanjem razdaljine između dva tela koja su svakako ključni faktori života kao što je Sunce, koje je svakako izvor života i Mesec koji podjednako snažno utiče na pojedinca i na sve što se dešava na ovom našem trećem kamenu.
Položaj Fortune u znacima označavao bi globalnu svrhu a položaj u poljima bi predstavljalo i tumači se kao nosilac ili mesto događaja. Nešto kao grad i ulica, ili ulica i dvorište. Recimo, Srbija je država a Novi Sad je mesto događaja, ili Novi Sad znak a Tvrđava je polje ili mesto događaja.
Fortuna u znaku Ovna
Ovan je znak akcije i energije pa je Fortunom ovaj pojam znatno pojačan, ali Ovan je i znak početaka pa stoga Fortuna u ovom znaku daje sreću prilikom svakog započinjanja stvari.Efekat mladog Meseca. Fortuna ovde ne poznaje prepreke i savladava ih sa priličnom lakoćom. Gotovo da ne postoji iole rizična ili opasna situacija koja se sa ovakvim položajem Fortune ne može prevazići. Potpuni uspeh se može doživeti naročito ako pojedinac fokusira svu energiju na određeni cilj i započne projekat.
Fortuna u prvom polju
Prvo polje – vita, takođe označava početke, i moto JA SAM i upravo fokusiranje energije prema određenom cilju je to šta će osobi doneti najviše sreće. Znak i polje u kome je recimo završio vladar prvog polja ili podznaka biće upravo mesto i oblast na koju treba usmeriti pažnju i fokusirati energiju. Fortuna u prvom polju naglašava da se mora biti isključivo samostalan ako se želi potpuni uspeh i nikako se nesme dozvoliti uplivima sa strane da utiču ili da skrenu osobu sa određenog cilja.
Fortuna u znaku Bika
Bik je znak imanja. Dakle Fortuna u znaku Bika doneće sreću u stvarima imovine, novca, zarade, ali i ljubavi obzirom da znakom vlada Venera. Doprineće trajnosti i očuvanju stečenog. Ono šta Fortuna u znaku Bika najviše daje kao dar je istrajnost i strpljenje ali i lakoću življenja. Moguće je lako sticanje, lako bogaćenje i očuvanje stečenog bez gubitaka.
Fortuna u drugom polju
Drugo polje – porta inferna, ima za moto JA IMAM i najviše se odnosi na imanje novca i sticanje pa je Fortuna ovde gotovo garant da će se lako sticati novac i zarada posebno ako je u dobrim aspektima sa vladarom Venerom, vladarom drugog polja ili Jupiterom. Kao kad kažu za nekog... e ala onaj ima sreće sa parama recimo... oće ga pare...
Fortuna u znaku Blizanaca
Blizanci su znak i oličenje okretnosti. Blizanci su znak učenja, trgovine i pokreta, saobraćaja i komunikacije i samim tim Fortuna u ovom znaku daje sreću i lakoću u ovim oblastima. Fortuna u znaku Blizanaca daje srećan i gotovo bezbrižan život koji je uvek u pokretu i naglašeno raznovrstan i ispunjen. Fortunu u znaku Blizanaca su mahom imali svi najveći pisci, glumci, voditelji i uglavnom veliki majstori humora i dosetke.
Fortuna u trećem polju
Treće polje – dea, ili nešto što za moto ima JA MISLIM naglašava da su osobe rođene sa Fortunom u trećem polju veoma obdarene sposobnošću jasnog mišljenja i najveća sreća dolazi upravo kroz oblasti vezane za misao kao što su pisanje i komunikacija ali i saobraćaj sa svim povezujućim faktorima. Treće polje je i polje bliskog okruženja, bliske rodbine i samog odnosa sa njima pa je sreća i kroz takve odnose vrlo naglašena.
Fortuna u znaku Raka
Rak je znak kuće, doma, domovine i porodice. Fortuna u znaku Raka je bazirana na stvaranju harmonije u kući. Najnaglašenija osobina Fortune u znaku Raka i najveća sreća se odnosi najviše na pripadnice ženskog pola iz znaka Raka jer obezbeđuje sve lepote majčinstva, trudnoće i porođaja mada u takvoj sreći ne zaostaju ni muški pripadnici znaka kojima je takođe obezbeđena harmonija u porodičnom životu i fokus je mahom na kući kada je ovakva Fortuna u pitanju. A ono što se odnosi na sve pripadnike znaka je da najveću sreću u značenju i smislu ovog znaka donosi upravo rođenje. Dakle ma šta da je u pitanju.Deca, ideja, kuća, posao u kući...
Fortuna u četvrtom polju
Moto četvrtog polja – imum coeli, je JA OSEĆAM. Položaj Fortune u ovom polju je prilično jako naglašen jer se radi o uglovnoj kući. Dakle polje delovanja i fokus mora biti na kući i na porodici ali i na zemlji u smislu zemljoradnje, kao i privatnog posla u okviru kuće, porodice ili porodičnog nasleđa, jer samo tu će se dostići potpuna sreća sa ovakvom Fortunom i samo kada nešto odatle nikne i rodi se. Osim kuće u polje ovakvog delovanja može se ubrojati i domovina u kojoj osoba živi što zahteva ne odlaske.
Fortuna u znaku Lava
Znak Lava je znak organizacije. Znak Lava je i znak sjaja i vladavine. Fortuna u znaku Lava daje sreću u svim oblastima koja se odnose na mesta sa kojih se ne samo rukovodi već i veoma dobro organizuje i gde treba da se iskaže kreativnost. Fortuna u znaku Lava omogućuje da se uvek uradi ono i upravo onako kako se i kaže i zamisli i obezbeđuje veliku samostalnost. Sreća u poslovanju na mestima vezanim za zabavu u smislu restorana i igrališta, ali i svega što ima veze sa glumom i sa svakom pozornicom na ovom svetu, je najviše naglašena kao i sreća kroz decu ili rad sa njima i uopšte mladima. Tu je naravno i politika kao neizbežni faktor ali sa Fortunom u ovom znaku je to čista sreća.
Fortuna u petom polju
Dakle moto petog polja – bona fortuna, je JA DOMINIRAM ili JA ORGANIZUJEM, a ono šta je najlepše šta Fortuna u ovom polju donosi je mogućnost ispunjenja želje ili tačnije ostvarenja. Peto polje je još pride i bona Fortuna ili mala sreća, pa šta više poželeti nego i Fortunu u polju Fortune. Dakle ovakva Fortuna za osobu znači u bukvalnom smislu te reči – imati sreće i vrlo često i preko potomstva. Najveći dobici na lutriji su recimo upravo dobijale osobe sa Fortunom u petom polju. Bitno je razvijati kreativnost čime se sreća pojačava i ići za svojim snovima. Ako se osoba u jednom momentu odluči da krene u ostvarenje svog životnog sna ili želje može biti sigurna da će ga i ostvariti.
Fortuna u znaku Device
Retki su i među onima koji zanemaruju astrologiju a da ovaj znak ne vezuju za pojam analizirati i učiti ili živeti zdravo i baviti se zdravljem i čistoćom. Fortuna u ovom znaku samim tim naglašava veoma snažnu sposobnost da se stvari apsolutno logično analiziraju. Sve što je u domenu učenja, organizacije, ili vezano za zdravlje Fortuna ovde podržava a poseban je naglasak na svakodnevno obavljanje svih poslova. Dakle svaki dan ovakva Fortuna donosi povoljna razrešenja i dobro zdravlje. Sa Fortunom u znaku Device nema nagomilavanja jer sve stvari bivaju odrađene i ništa se ne ostavlja za sutra. Zdravstvene ustanove, apoteke, poslovi koji zahtevaju studioznost i statistiku ali i vojne i policijske ustanove su mesta gde se treba usmeravati sa Fortunom u ovom znaku.
Fortuna u šestom polju
Šesto polje – mala fortuna, analogno znaku Device, ima za moto JA ANALIZIRAM pa će Fortuna u šestom polju posebno to da naglasi ali kroz sposobnost logičnog i jasnog. Druga stvar je zdravlje i Fortuna u šestom polju naglašava dobro zdravlje. Osobe sa ovakvom Fortunom mahom nemaju problema ni ako im se na pleća svali mnogo posla i obaveza jer će ih sa lakoćom sve odraditi i gotovo da bez takve vrste pritisaka ni ne znaju da funkcionišu. Iz razloga što se šesto polje još naziva i mala Fortuna to bi moglo da znači bukvalno sreću u nesreći jer se uvek probudi u momentu kada treba spasiti ili izvući osobu iz kakve nevolje ili neprijatnosti vezanu za posao i zdravlje najviše. Dobri aspekti sa vladarom šestog polja posebno pojačavaju delovanje Fortune.
Fortuna u znaku Vage
Znak Vage vezan je prvenstveno za lepotu ali ne zanemaruje se ni diplomatičnost i jaka veza sa odnosima uopšte u javnom životu kao i u svim vrstama partnerskih odnosa i braka. Fortuna u znaku Vage može stvarno da doprinese sreći i uspehu u javnom životu, politici, javnim nastupima posebno na poljima muzike i posebno u bračnim odnosima. Fortuna će ovde snažno naglasiti i štititi osećaj pripadnosti nekom ili nečemu. Znatno štiti sve što ima veze sa zakonom.
Fortuna u sedmom polju
Moto vezan za ovu situaciju i za polje broj sedam – occasio, je JA BALANSIRAM. Polje odnosa sa drugima i Fortuna u njemu bi prvenstveno mogla da donese sreću znači preko drugih a najčešće preko ili uz pomoć partnera ili kroz brak što je i uslov ove Fortune i uslov za sreću. Dakle osoba mora prvo pronaći nekog da bi se sreća razvila i Fortuna počela da deluje.
Fortuna u znaku Škorpije
Ako izbacimo strast za čega najčešće vezuju ovaj znak, Škorpija je povezana sa izrazom dinamika što joj možda i najviše leži i odgovara. Obzirom da je Škorpija i znak dubinskog poimanja stvari Fortuna u ovom znaku naglašava i više nego dobar uvid i mogućnost prodiranja i ulazak u srž apsolutno svakog problema što je posebno povoljno za sve vrste naučnih istraživanja. Škorpija voli opasnost i opasne situacije pa Fortuna ovde ima ulogu da štiti osobu od opasnosti i obično potpuno briše ili neutrališe osećaj straha. Fortuna u znaku Škorpije daje neverovatnu fizičku snagu i izdržljivost. Bankarske ustanove i sve slično tome je područje gde Fortuna zna najbolje da se pokaže.
Fortuna u osmom polju
Moto JA ŽELIM može osobu odvući u prilično nepoznate i ne retko vrlo izazovne i opasne situacije pa je zadatak Fortune u osmom polju – porta superma, upravo da štiti osobu kada se u takvim situacijama i nađe. Osmo polje je i polje kriza i to naglašeno zdravstvenih pa je veoma dobro imati Fortunu u dobrom aspektu ovde. Osmo polje se odnosi i na javne prihode, na imovinu koja ne pripada samoj osobi, bavi se često pitanjima novca u smislu bankarskog poslovanja i nasledstava pa su osobe sa Fortunom ovde zaštićene kao što su zaštićene i kada se nađu u sumnjivim seksualnim situacijama. Fortuna ovde često donosi prilično lepe i velike dobitke preko drugih. Raditi u marketingu a imati Fotunu u osmom polju je takođe vrlo uputno.
Fortuna u znaku Strelca
Poredak jednako Strelac. Jupiter koji je velika sreća, vlada ovim znakom što znači da je polje delovanja osim poretka usko vezano za visoko obrazovanje i sve visoko rangirane ustanove, moral, religiju i veru. Znak Strelca vezujemo i za putovanja i sve što ima veze sa inostranstvom ali je ovaj znak usko povezan sa sportom. Fortuna u ovom znaku je sreća u sreći a ono šta budi ovu Fortunu i ono šta garantuje uspeh je osim pod obavezno forsirati visoko obrazovanje vrlo je bitno puno putovati i kretati se. Ne retko osobe sa ovom Fortunom nalaze sreću u inostranstvu jer Jupiter i znak Strelca su večna potraga. Najveću sreću Fortuna u znaku Strelca će obezbediti ako se izabere put dobra i služenja dobru.
Fortuna u devetom polju
JA SHVATAM je moto ovog polja – deus, ali ne postoji pravi izraz za ovaj položaj Fortune ali u najboljem slučaju ovakve osobe mogu očekivati sreću u svemu i na svim poljima sa naglaskom na sve vrste naučno - istraživačkog rada i sport. Bukvalno se za ove osobe može reći da su rođene pod srećnom zvezdom i da su u potpunoj milosti Boga. Polja vezana za religiju su takođe naglašena. Fortuna u ovom polju garantuje i sreću i uspeh a posebno kada je visoko obrazovanje u pitanju, ali i sve vrste poslovanja. Naglašeno Fortuna ovde podržava kontakte i veze sa inostranstvom ili uopšte kontakte sa mestima koja su udaljena od mesta rođenja osobe.
Fortuna u znaku Jarca
Tvrdokornost se kao osobina najviše uklapa u ovaj znak ali naravno tu su i velika istrajnost, hladnokrvnost, ozbiljnost, pouzdanost, odgovornost i sposobnost materijalizovanja želja. Dakle Fortuna u ovom znaku znači ispunjenje i materijalizovanje želja. Fortuna u znaku Jarca omogućava da se stvara nešto što ima trajnu vrednost, pa su polja delovanja mahom vezana za arhitekturu, građevinarstvo i industriju. Vajarstvo u umetnosti takođe.Fortuna u znaku Jarca daje dar da se urade i na oko nemoguće stvari i da se bude potpunim gospodarom sopstvene sudbine.
Fortuna u desetom polju
Deseto polje – medium coeli, je zenit, MC, polje karijere sa motom JA KORISTIM. Fortuna u desetom polju obezbeđuje visok uspon i snažnu karijeru kao i visoke i prestižne pozicije u društvu. Često polje delovanja je politika ali ako su aspekti loši treba je izbegavati jer tada je propast i sebi i drugima. Bilo kako bilo Fortuna u desetom polju garantuje uspeh i ostvarenje sa naznakom da se do uspeha sa ovakvom Fortunom stiže vrlo brzo. Fortuna u desetom polju daje rođene vođe, direktore i one za kojima se ide i koje svi slede na putu ka uspehu. Fortuna u desetom polju pravi veoma važne ljude i pravi svet aristokratije.
Fortuna u znaku Vodolije
U astrološkoj literaturi ovaj znak vezuju za humanost. Vodolija je znak društvenosti i druželjubivosti i mahom vezana za sve javne institucije. Fortuna u ovom znaku upravo zbog velike količine ljudi i same društvenosti znaka pravi neverovatno dobru ravnotežu i sposobnost uklapanja u sve razlike koje postoje među ljudima. Fortuna u znaku Vodolije naglasiće stvarno objektivan pogled na svet oko sebe, i zato je biti u poljima delovanja vezanim za pitanja socijalnog veoma važno. Naravno vladavina Urana znakom podržava i modernizaciju pa tako sve što ima veze sa avijacijom, kompjuterima, internetom, naukom vezanom za fiziku ima podršku ove Fortune. Psihologija i psihoterapetska zvanja takođe. Ono što krasi ovaj znak je i neobičnost i ekscentričnost, dobiće na posebnom kvalitetu i Fortuna će ovde omogućiti da se sve neobične ideje i ostvare i sprovedu u delo. Ne postoje ograničenja nikakve vrste za ovu Fortunu i nikakve predrasude ili uobičajene metode ili verovanja neće uticati da se dokaže istina i istinitost verovanja osobe Sa Fortunom u znaku Vodolije.
Fortuna u jedanaestom polju
Bez obzira što je moto ovde JA ZNAM, jedanaesto polje – genius bonus, je polje druženja i prijateljstva pa Fortuna ovde upravo najveću sreću nudi i obezbeđuje upravo kroz to. Kao što je slučaj sa sedmim poljem gde sreća dolazi preko partnera tako je ovde veoma bitno naći i imati istinskog i pravog prijatelja uz koga se dostiže i postiže sreća. Ovde brak ne igra posebno važnu ulogu i sreća je u tom položaju nešto umanjenija. Pre sreća ide u predbračnim vezama ili preko zeta ili snaje koji ne retko pružaju veliku pomoć i podršku posebno ako osoba ima starijeg brata ili sestru. Polja delovanja sigurno moraju biti preduzeća koja imaju mnogo radnika, razni klubovi i lože, sindikati, ali i mesta savetnika.Fortuna u ovom polju omogućava vrlo lako ostvarenje svih planova i težnji i ono šta je posebno interesantno je da osobe sa ovom Fortunom uživaju vrlo lepe i velike penzije po isteku radne karijere.
Fortuna u znaku Riba
Znak Riba je znak dubine. Znak je duhovnosti ali i znak tajni i tajnog. Znak Riba je znak nedodirljivosti. Fortuna u znaku Riba nudi osobi da se prosto usaglasi sa svime što je kako na zemlji tako i sa univerzumom uopšte. Osobe sa Fortunom u znaku Riba kroz život plove sa velikom i naglašenom lakoćom poput svake jedrilice sa povoljnim vetrom i povoljnim uslovima. More kao i život retko je uzburkano sa ovom Fortunom. Fortuna u znaku Riba je saosećajna pa traži mesta poput duhovnih hramova, bolnica, ali pruža sreću i u naukama vezanim za hidrauliku, more i mornaricu uopšte, hemiju, tajnim organizacijama i u svetu umetnosti. Svet televizije je kao stvoren za Fortunu u ovom polju.
Fortuna u dvanaestom polju
Dvanaesto polje – genius malus, je sa motom JA VERUJEM. Fortuna u dvanaestom polju donosi sreću upravo kroz ovaj moto. Što čovek iskrenije i dublje poveruje u sebe i nađe sebe, a što dublje ili dalje ode sve je bliži sebi time je i sreća veća. Fortuna ovde traži i zahteva meditaciju i osamu jer tako se bolje funkcioniše u svetu realnosti. Fortuna u ovom polju zna da donese sreću kada se ode negde u prekookeanske zemlje ili na ostrva ali polja delovanja koja podržava ova Fortuna svakako su mesta bolničara, detektiva ili oblasti bezbedonosnih ali tajnih organizacija, hotelijerstva, filma i televizije, kao i sveta slikarstva. Što se dalje ode a posebno duhovno sreća postaje naglašenija i veća.
„Srećan je čovek koji se sa zadovoljstvom pronalazi u buđenju i prepoznaje se onakvim kakvim želi biti“ (Valeri)

1 коментар:

  1. Анониман31. јул 2016. 12:16

    Kontrast je očajan, jako se slabo tekst vidi.
    Srdačan pozdrav

    ОдговориИзбриши